Kunstacademie voor volwassenen
Gips in de kunst

Werken met gips

Misschien ken je het alleen van dat gips voor een gebroken been en dergelijke, maar de kunstenaar kan er HEEL VEEL mee.
Gips is een poeder – dat na aanmaken met water een chemische reactie ondergaat waardoor het uithardt en niet meer oplosbaar is.

Voordelen van gips

Gips is een veelzijdig materiaal en heeft veel voordelen. Een aantal daarvan op een rijtje:

1  Het is goedkoop
2  Het is gemakkelijk te verwerken
Aanmaken met water – laten uitharden – eventueel bewerken
3  Je kunt er snel mee werken
In 20 minuten is het hard
4  Je kunt het gieten maar ook bijna boetseren
Dik opbrengen en bewerken met raspen e.d.
Het is gemakkelijk te bewerken
Met raspen gutsen en schaven – geen krachtinspanning nodig
6 Wanneer het uitgehard is kan het buiten staan
Wel in de lak of acrylverf (muurverf) zetten, ook de onderkant. Door het aantrekken van vocht valt het toch na een tijd uit elkaar. Dat gebeurt niet meteen – het lost niet meer op in water
7 Je kunt het kleuren met van alles
Als afwerking: Voor buiten dus een waterbestendige soort. Voor binnen kan het van alles zijn, zoals kleurpotlood ,ecoline, schoenpoetsmiddel, wat je maar kunt bedenken. Ook kun je de gips al kleuren bij het aanmaken. Dat doe je met pigmenten, verf of ecoline. De kleur wordt dan vaak wel een beetje pastelachtig omdat de gips zelf zo wit is.
8 Je kunt er beelden mee maken
Opbouwen over b.v. een piepschuim vorm. Hierdoor krijg je het effect dat de beelden er zwaar uit zien, maar weinig wegen.
9  Je kunt het gebruiken om een mal te maken voor gietklei
Gips neemt vocht uit de klei op zonder zelf op te lossen
10 Je gebruikt het als stevig en goedkoop steunmateriaal voor een siliconenmal
11 Het wordt gebruikt – aangemaakt met extra verstevigend materiaal – als gietmal voor brons
Het kan dus flinke veel hitte verdragen!

Welke gips gebruik je?

Je moet MODEL GIPS hebben – GEEN stucgips. Dus even opletten in de bouwmarkt.
In een winkel voor beeldhouwers materialen is het zeker te koop. Hier zijn meerdere soorten te koop, maar voor een beginner is de modelgips uit de bouwmarkt heel goed te gebruiken.

Soorten gips

 • Molda – de zachtste – is geschikt voor beelden en gietmallen. Deze wordt het meest gebruikt bij Crejat
 • Supraduro voor beelden en gietmallen
 • Hartvormgips voor afgieten van beelden (Deze gips ligt qua hardheid tussen de modelgips Molda en de Elfenbeingips in)
 • Elfenbeingips is een harde gipssoort met een zeer fijne korrelstructuur. Zeer geschikt voor het afgieten van beeldjes met fijne detailleringen
 • Duracast is een ivoorkleurige, zeer harde gipssoort op kunstharsbasis. Het bevat een toevoeging waardoor het materiaal water- en redelijk weerbestendig is; daardoor zeer geschikt voor kleinere tuinbeelden en gevelstenen.

Houd er wel rekening mee dat gips een natuurproduct is, hierdoor kunnen er soms geringe variaties in de kwaliteit te bemerken zijn. Gips moet wel echt droog, koel en donker bewaard worden.

Hoe werk je met gips

Bij het werken met gips is het van belang dat men een goede verhouding van gips en water aanhoudt.

Een redelijke gips/water verhouding krijg je als het gips rustig instrooit in het water totdat er midden in je emmer een ”eilandje” ontstaat. NIET ROEREN tijdens dit instrooien. Het eilandje ontstaat als de verhouding verzadigd is. Extra handje voor de zekerheid en dan mag je roeren. Zorg er nu voor dat alle klontjes goed zijn opgelost. Gewoon met je handen roeren werkt het beste. Wel ringen af doen!

Nu zal de gips in zo’n 20 minuten hard worden. Zaak is dus om niet te veel tegelijk aan te maken.

Als je wilt gieten kan dat meteen. Wil je boetseren dan moet je het eerst “lobbig” laten worden – dat wil zeggen eerst wachten tot het begint te harden. Dat betekent dat je daarna extra snel moet werken om het op je beeld te krijgen. Groot beeld? Werk samen met iemand zodat je 2x zo snel op kunt brengen.

Nu moet de gips verder uitharden. Het moment waarop de chemische verandering plaatsvindt wordt de gips warm. Dat is goed te voelen en meteen geruststellend want je weet dat het nu goed gaat.

Daarna kun je in de gips snijden – door het vocht nog redelijk zacht. Wil je raspen dan moet je wachten tot de vocht ook is verdwenen en dat kan wel een paar dagen duren.

Er is nog zoveel meer te vertellen over gips en het werken met gips, maar ik raad je aan om het vooral uit te proberen.
In de opleiding Beeldhouwen / Ruimtelijk Vormgeven wordt er op verschillende manieren mee gewerkt.


Geschreven door Inez de Boer, docent Keramiek, Beeldhouwen & Ruimtelijk Vormgeven, Academisch Ruimtelijk, Portret boetseren

Deel dit bericht met anderen:
Tags:
,
2 Reactie's
 • willy Lauwers
  Geplaatst op 14:41h, 04 december Beantwoorden

  uw artikel bevat zeer veel goede informatie. Ik zou graag vruchten zoals appel en peer willen maken in gips kunt u me dat uitleggen aub.
  Groet
  Willy

 • Inez de Boer
  Geplaatst op 10:59h, 18 december Beantwoorden

  Hallo Willy Die vraag is hier niet zo gemakkelijk te beantwoorden. De techniek hiervoor is nogal ingewikkeld. Als je van een echte appel of peer een mal wilt maken waarin je gips giet, moet je een meervoudige mal maken. Op internet vind je de techniek vast wel. Wil je het principe leren van het maken van een mal, dan kun je bij Crejat de workshop volgen “Gipsmal maken” op 13 en 14 februari. Er wordt dan een enkelvoudige mal gemaakt. Een andere techniek is om de appel of peer vorm uit een blok gips te snijden en raspen (een soort beeldhouwen dus) Je giet b.v. een melkpak vol met aangemaakte gips, laat het uitharden en gaat met mesjes, beitels en raspen aan de gang om de vorm te realiseren. Als de gips echt door gedroogd is schuur je met schuurpapier en je hebt een gladde vorm. Hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen. Groet Inez en succes

Geef een reactie