Workshop beelden, geïnspireerd door Arp

Arp

Pas geleden hebben we weer de workshop gehad, waarin we beelden maken, geïnspireerd door de manier van werken van Hans/Jean Arp.

Wie is Arp?

Arp is een kunstenaar, geboren 1886 in Straatsburg, overleden in Bazel, 1966. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst, was een van de voormannen van de Dada beweging . Zijn werk noem je biomorf, wat wil zeggen, dat het abstract is, maar dat je altijd associaties hebt met levende, natuurlijke vormen.

Een belangrijk aspect van zijn werk is het toeval, en dat gaan we nu juist gebruiken in deze workshop. Je komt binnen met een aantal objecten, en je gaat aan het einde van het weekend weg met een  abstract beeld van gips , waar je eigenlijk helemaal niet over hebt nagedacht. Al werkende weg ontstaat het onder je handen en zoek je naar de vorm, die je uiteindelijk kunt bereiken. Maar het blijft hoe dan ook altijd een verrassing voor je wat er uit gaat komen.

De workshop “Beelden in stijl van ARP”

Dag 1
Zaterdagmiddag, eerst een introductie over het werk van Arp, daarna leggen we alle objecten op tafel en doen er een laken overheen. Iedereen is een beetje onwennig, stiekem hadden ze thuis toch een beetje bedacht welke objecten ze zouden gebruiken en die vlieger ging nu niet meer op….

Iedereen pakt ongeveer 5 objecten en maakt die aan elkaar vast met duct tape, op zo’n manier dat er absoluut geen beweging meer in de vorm zit.  Dat blijkt niet zo simpel, maar uiteindelijk lukt het wel.

Dan even pauze en daarna starten we met het gips. Eerst leren we weer hoe je het ook alweer aan moet maken, dit blijkt later van groot belang, als je te veel gips in het water doet schilfert de laag los van de vorige en kun je weer opnieuw beginnen (lees in dit artikel meer over het werken met gips).
We hebben stroken gemaakt van katoen, die we eerst in het water leggen en daarna door het gips halen. daarmee “verbinden” we het hele beeld, waardoor de vorm al een beetje zichtbaar begint te worden. Als alles zo’n beetje is ingepakt in gipsverband is de middag voorbij.

Dag 2
Zondagmorgen gaan we verder. We gaan eerst eens kijken naar hoe de vormen geworden zijn en waar je dikkere lagen op kunt brengen en waar niet. Dit is altijd heel leuk, kijken, kijken, kijken, en dan weer lekker verder met het gips. Nu duurt het wat langer voor je het kunt opbrengen, het moet eerst wat opstijven. Het helpt dus niet om meer gips in het water te gooien, daar krijg je spijt van. Het is wel heerlijk om te doen, je bent eigenlijk alleen maar bezig, het gaat snel, het voelt lekker en al doende ontstaan er hele mooie beelden.

Tussen de middag worden we zeer verwend, met een heerlijke lunch, Thaise spinaziesoep, heerlijke broodjes fruit, salade en spekkoek. Een mooie gedekte tafel.

Dan werken we nog een tijdje verder en daarna gaan we opruimen. Dat is altijd nog wel een hele klus, gips van de vloer halen, vegen, dweilen, stofzuigen.

De beelden kunnen nu verder afgewerkt worden, schrapen met een mesje, raspen, vijlen, schuren, tot je het hebt zoals je wilt. Dan moeten ze een flinke periode drogen, waarna je ze verder af kunt werken, daar maken we dan weer een blog over….


Geschreven door Marij Jansen, docent Beeldhouwen & Ruimtelijk Vormgeven, Academisch Atelier – Ruimtelijk, Beelden in stijl van Jean Arp

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

Andere blogs

De kleur van verf

Kleur is voor mensen altijd belangrijk geweest en daarom ook een belangrijk onderdeel in de kunst. Het is bepalend voor de sfeer en het gevoel wat een schilderij overbrengt. Kleur

Verder lezen »

Bedankt!

Je bericht is goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Log in je account

Bedankt!

Je bericht is goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.