Model – Boetseren en Tekenen

Model | Boetseren en Tekenen | Kunstgeschiedenis

Deze week worden de 1e jaars cursisten van Beeldhouwen/Ruimtelijk vormgeven “in het diepe gegooid”. Hun tweede les bestaat al uit het boetseren naar levend (naakt) model. Werken naar de waarneming – eerste belangrijke les: KIJKEN.

Tekenen en boetseren van Modellen | Kunstgeschiedenis

Het werken met een model is eigenlijk altijd al door kunstenaars gedaan.
Het begint (voor zover we weten) al bij de Oude Grieken – vanaf zo’n 4 tot 500 jaar voor Chr.
Bij de Grieken, was het naakte lichaam een alledaags verschijnsel, zodoende hadden ze veel minder behoefte aan professionele modellen dan de moderne kunstenaars. Toch het is zeer waarschijnlijk dat hun kunstwerken tot stand zijn gekomen door veel naar de waarneming te werken. In een vertelling over Zeuxis (een kunstenaar uit de 5e eeuw voor Chr.) wordt beschreven hoe hij 5 van de mooiste maagden van de stad Crotone als modellen kreeg aangeboden voor zijn schilderij van Helena.
Helaas kon ik geen voorbeeld vinden van het schilderij van Helena, maar wel iets wat ook in die periode gemaakt.
(foto onder)

Schilderij model 5e eeuw v Chr.

Tijdens de Renaissance (grof weg 1300 tot 1600) gebruikten schilders doorgaans hun familieleden, vrienden en kennissen als modellen, zoals blijkt uit vele bronnen afkomstig uit Venetië, Florence, Rome en de verhalen over Titiaan en de hertogin van Ferrara, of over Botticelli en Simonetta Vespucci. Die verhalen maken duidelijk dat dames van hoge afkomst er soms niet afkerig van waren hun charmes door de kunstenaar te laten vereeuwigen.

Model boetseren | Beeld

Betaalde modellen waren niet onbekend, zoals het verhaal over de ongelukkige Pippo del Fabro die door Jacopo Sansovino als model voor zijn standbeeld van Bacchus werd gebruikt (Pippo moest – in de winter – hele dagen naakt poseren en werd letterlijk gek van het alsmaar stilstaan in één houding)

Het kunstenaarsmodel als beroep ontstaat samen met de kunstacademies. In 1577 werd de eerste academie voor beeldende kunst in Rome opgericht. En nog steeds is “model” boetseren en schilderen een belangrijk onderdeel van de lessen op kunstacademies.

Model-zitten is niet zomaar iets

Gedurende het poseren wordt van het model verwacht dat het niet beweegt. De docent zal voor het model een houding kiezen met een bepaalde uitstraling. Kunstenaars en docenten zullen vaak poses kiezen waarbij de spieren en spiergroepen actief zijn voor meer dynamische en esthetische onderwerpen. Bekende poses als gedraaide standen, hangend zitten en in het bijzonder de klassieke contrapposto zijn moeilijk gedurende langere tijd vol te houden. Vaak dus best lastig voor het model dit vol te houden.
We zullen dus deze week onze modellen met veel respect verwelkomen om er een zo goed mogelijk gelijkend beeld van te maken…

Ook wel eens model lessen willen meemaken?
Zie ons aanbod : cursus model boetseren en de cursus model tekenen.

 


 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

Andere blogs

De kleur van verf

Kleur is voor mensen altijd belangrijk geweest en daarom ook een belangrijk onderdeel in de kunst. Het is bepalend voor de sfeer en het gevoel wat een schilderij overbrengt. Kleur

Verder lezen »

Bedankt!

Je bericht is goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Log in je account

Bedankt!

Je bericht is goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.