7 Tips om groot/groter te werken

Groot werken met klei | blog | Crejat Alkmaar

Stel je hebt jaren potjes, vazen, schaapjes of Raku-bollen gemaakt. Je hebt het met plezier gedaan. Je huis is er wel vol van geraakt. Je hebt hier en daar wat verkocht en weggegeven en ineens  komt de gedachte bij je op; ‘Ik wil iets groots maken. Het maakt niet uit wat, als het maar groot is. ’   Hoe doe je dat?

In deze blog krijg je 7 tips om groot/groter te werken.

Groot werken met klei | werkstukken

Tip 1 : Begin met  het  ‘waarom’. Wat is de aanleiding?

Wil je een groot abstract beeld in je tuin hebben? Heeft iemand je een opdracht gegeven? Heb je zin om een groot mensbeeld te produceren? Heb je gewoon zin in een avontuur? Allemaal vragen die je kunt beantwoorden om achter de aanleiding te komen waarom je groot wilt werken.

Maar waarom is ‘het waarom’  belangrijk, kun je niet gewoon beginnen?

Groot werken vraagt om doorzettingsvermogen en creatieve oplossingen. Als het tegenzit kun je teruggrijpen naar de antwoorden op deze vragen en jezelf motiveren  om door te gaan. 

Tip 2 : Wat is het grote idee achter je kunstwerk? Het thema van je kunstwerk.

Sommigen zeggen dat zie ik wel achteraf en dat kan natuurlijk. Maar je mist dan wel een beslissingsmechanisme tijdens het creëren.  Bovendien kan groot werken fysiek best vermoeiend zijn. Even een dingetje veranderen gaat niet zo makkelijk. Hoe meer je dus je thema of wat je wilt helder hebt, hoe meer je in ‘flow’ komt.  Steeds als er een inval langskomt of iemand geeft een tip dan kan je  jezelf  de vraag stellen: ‘Past dit in mijn oorspronkelijke thema?

Een schets van klei kan je hierbij helpen Je maakt als het ware een maquette van je grote beeld. Een schets laat je zien wat je van een groter exemplaar kunt verwachten en je kunt ook nog iets veel makkelijker veranderen; vorm, structuur, lijnen.

Groot werken met klei | schetsen maken

Tip 3 :  Schat jezelf in

Stel dat het je eerste grote beeld is en stel je wilt een Guido Geelen,  een Giacometti of een ander puntig ding met een gekke hoek maken, dan kun je direct afvragen: ‘Is dit reëel om te denken dat ik dat bij de eerste keer al kan? Kan  ik mijn verwachtingen wat bij stellen en eerst een plan maken om wat tussenstapjes te doen?

Of stel je doet het om je vaardigheden te  vergroten dan kun je afvragen: ‘moet ik daarvoor groot werken? Kan dat ook in kleine objecten? ‘ Veel kleine objecten samen vormen immers ook een groot kunstwerk. Denk aan Jan Fabre met zijn juweelkevers.  

Tip 4 : Begin bij wat je al weet

Dat klinkt als een open deur en dat is het ook. Maar veel mensen schieten in paniek als ze iets nieuws beginnen. Zo’n beginpaniek hebben we allemaal wel eens. ‘ Help, hoe moet ik het aanpakken?’
Begin bij wat je al weet.

Even een aantal ‘wetmatigheden’ van de keramiek die belangrijk zijn:

* Fijn werken, fijne klei. Groot werken, grove klei. Liefst papierklei want dat bouwt lekker.

* Steunen en Föhnen. Je steunt en föhnt je werk om het niet in te laten zakken en om het in vorm te houden. Met schuimplastic, kranten etc. dat is hetzelfde als bij klein werken, alleen gebruik je meer, vooral als je organische vormen wilt maken.

*    Bewaren van werk. Keramisten bewaren hun klei meestal in plastic zakken. Voor grootwerk heb je heel veel plastic nodig.  Niet klimaat vriendelijk. Je kunt je kleiwerkstuk beter in oude katoenen (thee-)doeken of lakens bewaren:  Een beetje vochtig dan om het werk heen doen. En over de doeken doe je dan nog een groot stuk plastic.

*    Hol opbouwen, anders wordt het veel te zwaar.

*    Of je nu houdt van plakken opbouwen of rollen maakt of veel mallen gebruikt. Je kunt gewoon met de techniek beginnen die je al beheerst en dan verder uitbreiden.

Tip 5 : Zaken om aan te denken bij groot werken

  • De maat van je oven is je limiet. Zorg dus voordat je begint dat je weet wat je grens is..
  • Het fundament van je ontwerp moet op een goede ondergrond staan. Zorg voor een behoorlijk grondoppervlak (plank) waar op je kunt werken.
  • Kis: Keep it simpel. Maak het niet te moeilijk. Zorg dat het ‘zwaarste’ gedeelte van je figuur onderop zit. Een zittend figuur is makkelijker uit te voeren dan een staand. En als je toch een staande figuur wilt, zorg dan voor een verbinding onderaan, bijvoorbeeld eerst een plateau van klei maken. 
  • Maak ribben in je bouwwerk. Ribben zorgen ervoor dat je werk steviger blijft staan
  • Als je een kleine oven hebt, kun je je werk ook in meerdere gedeeltes maken. Houd dan wel rekening met de krimp van de klei. Je maakt  verbindingsstukken tussen je 1e en 2e deel. (en eventueel 2e en 3e deel.) Je kan dan eerst het  1e deel  (en  verbindingstuk ) stoken. Daarna kan je controleren  of het  2e deel er op past. Een bijkomend voordeel van dit in gedeeltes werken is dat  terwijl je werkt aan het ene deel, het andere werk kan drogen.

Tip 6 : Hou plezier er in en houd moed

Het fijne van klei is dat je zolang het niet gebakken is, altijd weer opnieuw mee kan beginnen. Dat is een geweldige eigenschap van klei. Daarom alleen kan je blij zijn dat je met dit materiaal werkt.

Tip 7 : Volg de keramiek opleiding bij Crejat

De opleiding Keramiek bij Crejat leert je niet alleen over de verschillende technieken, maar ook over expressie, vorm en stijl. Je krijgt 1x per week les waarin je veel gaat experimenteren aan de hand van opdrachten die je krijgt. Voorkennis van keramiek of klei is niet nodig, maar ook geen bezwaar. De opdrachten worden zo gesteld dat ieder op zijn/haar niveau daarmee aan het werk kan.


Geschreven door Ti Fens, docent Keramiek

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

3 gedachten over “7 Tips om groot/groter te werken”

  1. Wat een gaaf plan! Ik ben al in de tuin een mooi plaatsje aan het zoeken en werk al aan een ontwerp. Ben benieuwd

  2. Wat een mooie tips en wat een uitdaging weer.
    Zeker ga ik deze zomer iets groots maken, en dan heb ik goede tips om aan de slag te gaan 😉

  3. Ha fijn dat jullie reageren en de tips kan toepassen. In het derde jaar wordt er sowieso aan een groot beeld gewerkt. Oefen ze en tot na de zomer. Derde jaar. Jaar met eigen thema, groet, Ti

Reacties zijn gesloten.

Andere blogs

De kleur van verf

Kleur is voor mensen altijd belangrijk geweest en daarom ook een belangrijk onderdeel in de kunst. Het is bepalend voor de sfeer en het gevoel wat een schilderij overbrengt. Kleur

Verder lezen »

Bedankt!

Je bericht is goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Log in je account

Bedankt!

Je bericht is goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.