Een “Gouden” bijeenkomst

Weet je nog de gouden duiven van Alkmaar (van Marte Rölling) – ze stonden op de Friese brug – een aantal daarvan zijn er gestolen en daarom vervangen voor stalen duiven.
Ach ja, maar dat was niet de aanleiding voor Crejat’s “gouden start”

De docenten van Crejat hadden zichzelf een leuk begin van het nieuw seizoen beloofd. Om niet meteen een vergadering te hebben en alleen maar veel afspraken en plannen uit te wisselen / wat op zich natuurlijk ook nodig is / maar om een wat creatievere start te maken, had Inez (docente Ruimtelijk Vormgeven/Beeldhouwen) een workshopje “Vergulden met Bladgoud” voorbereid.

Bladgoud in je werkstuk

Bladgoud is dus niet alleen voor torenhanen, duiven en gouden Boeddha’s maar kan eigenlijk overal op gebruikt worden: steen, hout, papier, in een schilderij, op keramiek, op textiel.
Wel dat hebben we allemaal geprobeerd – en het meeste is gelukt.
De velletjes bladgoud zijn 8/8 cm en het vervliegt zomaar als je niet voorzichtig bent.
Het is dus wel even een secuur werkje. Belangrijk is de voorbereiding, de ondergrond die je gebruikt. Er zijn verschillende “lijm-soorten” die – afhankelijk van het materiaal dat verguld moet worden – eerst opgebracht moet worden. Dat moet een tijdje drogen om daarna weer geactiveerd te worden met weer een ander product. Daarna wordt het bladgoud opgebracht. Tegenwoordig is dat niet meer zo’n specialistische klus als vroeger. Men heeft namelijk “bladgoud-vast-op-vloei” uitgevonden.
Dat maakt dat je het goud kunt knippen tezamen met het vloeipapiertje dat er onderligt. Je legt het velletje omgekeerd op je werkstuk en het goud hecht zich op de voorbereide delen. Mooi opwrijven en het glimt je tegemoet.

Vroeger moest je met een pincet en een speciaal plat mes het bladgoud optillen van het vloei af en proberen dat, zonder dat het vervliegt en verschrompeld, over te brengen op je object. Een heeeeel moeilijk werkje. Als je nagaat dat het bladgoud 0,0001 mm dik is, snap je dat wel. Om dit “losse” bladgoud te verwerken zijn er speciale gereedschappen nodig. Zoals een bladgoudkussen, bladgoudmes en goudoplegger. Maar nu bestaat er dus het “vast-op-vloei goud” ook Transfer-bladgoud genoemd. We hebben lekker geëxperimenteerd door het op allerlei materialen uit te proberen. Leuk om nu eens even precies te weten en te proberen hoe dat gebruikt kan worden. En nu kunnen we deze wetenschap natuurlijk ook weer doorgeven aan onze studenten.

En omdat we het niet kunnen laten hebben we toch ook weer afspraken en plannetjes gemaakt voor de Crejat lessen.


 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

2 gedachten over “Een “Gouden” bijeenkomst”

Reacties zijn gesloten.

Andere blogs

De kleur van verf

Kleur is voor mensen altijd belangrijk geweest en daarom ook een belangrijk onderdeel in de kunst. Het is bepalend voor de sfeer en het gevoel wat een schilderij overbrengt. Kleur

Verder lezen »

Bedankt!

Je bericht is goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Log in je account

Bedankt!

Je bericht is goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.